Massandra is gelegen op de Krim, het Oekraïnse schiereiland. Dit is een unieke plaats in de wereld, zowel betreffende het klimaat, als ook de geografische ligging. “Wijn – is hét product van het locatie”, beweerde de grondlegger van de “Massandra” wijnen, prins Lev Golitzin, over wie wij verder meer zullen vertellen. Het eiland is volledig omringd door bergen en heeft het ideale klimaat: de vruchtbare vochtige grond nabij de zee, wat een perfecte plaats is voor de wijngaarden die blootgesteld zijn aan de zon en zich op een perfecte hoogte boven het zeeniveau bevinden. Het zijn deze specifieke gunstige klimaatsomstandigheden die nodig zijn voor de productie van de topwijnen met een hoge gehalte aan suiker en extractieresiduele elementen. Het klimaat op de Zuid-kust van de Krim is gekenmerkt door een zachte winter, een matig warme zomer, een vruchtbare lente en een genereus voor warmte herfst. De gronden zijn zeer verschillend en komen in zeer onverwachte combinaties voor. Die gronden, gelegen op de steile hellingen en op een goede hoogte, geven uitstekende druiven voor de specifieke versterkte-, dessert-en liquerwijnen. Deze druivensoorten geven een rijk aromaat en extractieresiduele elementen aan de sap die eruit wordt verkregen. Die druivensoorten transformeren de zonnestralen in deze voortreffelijke zoete, sprankelende nobele drank. De meeste wijngaarden van Massandra zijn gelegen tussen de dennebossen. De oude filosofen Plutarchus en Theofrast beweerden dat dennebossen, die zich naast de wijngaarden bevinden, voor het specifieke zachte smaak van de wijn zorgen.

Eeuwen lang produceerde de plaatselijke bevolking uitstekende wijn, maar pas in 1894 heeft de Russiche tsaar; Nicolaas de 2de , een bevel gegeven om op die gebieden een wijnkasteel te bouwen. De hoofdverantwoordelijkheid voor de wijnproductie werd toevertrouwd aan de ware wijnkenner prins Lev Golitzin. Hij spaarde noch zijn geld, noch zijn krachten om de grootste wijncollectie in Europa te verzamelen. Hij reisde doorheen Europa en verzamelde de beste wijnkunsten, wijntechnieken en de beste wijnsoorten die toen bestonden. Het is aan hem te danken dat “Massandra” de nobelprijs voor de grootste wijncollectie heeft gewonnen. Het Massandra wijnkasteel werd gebouwd door de beste architecten en geologen van het tsarendom Rusland. Ze hebben 14 verdiepingen in stenen onder de grond gegraven, waar plaats is voor 1 miljoen flessen en 250 000 decaliters in vatten. De temperatuur varieert tussen 12 en 14 graden Celcius wat ideaal is voor de productie en de bewaring van deze wijn.

Voor de Russiche revolutie werd “Massandra” geëxporteerd naar de meeste koninklijke families en de hoogste klasses binnen Europa.

Na de Russiche revolutie en de verslechtering van de diplomatie was de export gestopt tot de late jaren 90. De tradities van de wijnmakelarij zijn echter onaangetast gebleven, want Massandra werd gedronken door de hoogste kringen van de Soviet Unie.

In de late jaren 90 neemt Massandra deel aan een aantal internationale tentoonstellingen en aan Sotheby’s veilingen. Mr. Peter Batkin en Mr. David Molyneux-Berry, twee engelse Sotheby’s experts van de hoogste rang, kwamen naar Massandra voor de strikte controle van de wijnkwaliteit. Voor de veilingen was de presentatie en de degustatie van wijnen op Sotheby’s gehouden - het werd een triomf. Die dag was er voor 1 miljoen dollar “Massandra” wijn verkocht. Sindsdien heeft Massandra nog aan een aantal succesvolle Sotheby’s veilingen deelgenomen. De duurste fles van Massandra die op Sotheby’s was verkocht, is “Sherry de la Fronterra” en die kostte ongeveer 50 000 dollar.

De buitenlandse contacten waren gelegd met de kurkproducent Amorium Group en Zwitserse experts in reclame, design en uitgever Fassbind. De Portugeze kurkboom wordt gezien als één van de beste materialen om kurk te maken; sinds jaren 90 worden alle Massandra wijnen met die kurken gesloten. Zwitserse experts hebben geholpen met de design van de flessen, etiketering en reclame. Hier ziet u alle medailles en bekers die de Massandra wijnen hebben gewonnen op de internationale tentoonstellingen.

Na de val van het communisme en de verbetering van de diplomatie met het Westen zijn de leveringen naar de Europese regeringen en koninklijke families terug hervat. Momenteel levert Massandra haar productie zelfs aan de elite van de Chineze maatschappij, de Communistische volkspartij. De meeste politieke leiders die naar Ukraine kwamen voor een officieel of onofficieel bezoek, werden op excursie naar het Massandra wijnkasteel uitgenodigd, deze “traditie” leeft nog steeds. Koningin Elisabeth, Prins Kent, de Zweedse koning Karl Gustav de 16de, Li Peng, Berslusconi, Vladimir Putin, President van Bundestag-Volfgang Tierse; het zijn maar enkele namen die de Massandra wijnen drinken. Gerard Depardieu is ook een grote liefhebber van Massandra die al meermaals op bezoek is geweest in het Massandra wijnkasteel. Het wijnkasteel staat natuurlijk open voor het grote publiek en excursies in het seizoen worden dagelijks gehouden.

Tegenwoordig produceert Massandra 9 miljoen flessen per jaar of 800 duizend per maand. Deze flessen worden naar verschillende landen uitgevoerd. Vanaf heden heeft Lavbu bvba de eer om u te doen kennismaken met deze bijzondere wijn in België! Voortaan moet u niet uit het land om het “Zonnetje van Krim” te proeven.

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional